Előrelátó

Az ELTE 012 júniusában végző, szerkesztői ismeretek minoros diákjainak projektblogja.

Friss topikok

Címkék

2012 (2) 21. század (5) age of uncertainty (1) almási miklós (1) alternatíva (2) animáció (1) apokalipszis (2) armageddon (1) átvett írás (1) becsapódás (1) beköszönő (1) beszámoló (1) bevándorlás (1) bizonytalanság kora (1) biztonság (1) budapest (1) carrington (1) carrington esemény (1) charles a. kupchan (1) cselekvési terv (3) csillagvizsgáló (1) csináld magad (3) cukor (1) cukorbetegség (1) digiális oktatás (1) digitális tananyag (1) dizájnbútor (1) döntéselmélet (1) édesítőszer (1) élelmiszer (1) életstratégia (3) elhízás (1) élj kis lábon (1) előrelátó (3) előrelátó blog (2) elte (2) eötvös collegium (1) eötvös konferencia (1) esettanulmányok (1) esküvő (1) európa (1) európai unió (1) e learning (1) e számok (1) fenntarthatóság (1) földönkívüli (1) galgahévíz (1) geomágneses vihar (1) globális felmelegedés (3) globális tendencia (1) globalizáció (1) google (1) gumicukor (1) günter pauli (1) hankiss elemér (1) hibrid autó (1) home made (2) IBM (1) illat (1) impresszum (1) innováció (1) iroda (1) irónia (3) jégpáncél (1) jövő (5) jövőkutatás (2) kalkulátor (1) karikatúra (1) kék gazdaság (1) kisbolygó (1) klímahisztéria (1) klímaváltozás (3) könyvajánló (4) környezeti változások (2) környezetvédelem (9) korszellem (2) korszellemvadászat (1) közlekedés (3) kutatás (2) len (1) maklári tamás (1) meteor (1) mire figyelsz (4) napkitörés (1) napkollektor (1) nasa (1) nat (1) nemzeti alaptanterv (1) nostradamus (1) no ones world (1) ökofalu (2) ökoház (2) ökolábnyom (1) ökológiai lábnyom (1) ökoszeminárium (1) ökotudatos (1) otthon (1) özönvíz (1) papírbútor (1) parfüm (1) piaget (1) polaris (1) politika (2) programajánló (1) racionális döntés (1) seti (1) seti@home (1) sörkollektor (1) sörösdoboz (1) stratégia (1) szerzők (1) szkepticimus (3) táplálkozás (1) társadalmi változások (4) társadalomtudomány (2) technika (1) technikai változások (4) terbe jános (1) természeti katasztrófa (4) the blue economy (1) tóth gábor (1) tudomány (6) tudományos ismeretterjesztés (1) űrkutatás (1) útmutató (1) van e élet (1) vezető nélküli autó (1) videó (6) világűr (1) világvége (4) xxi. század (2) Címkefelhő

Parfüm, avagy az illatok rögzítésének új módszere...

2013.09.29. 21:55 Fárosz hajtója

Biztosan sokan emlékeztek Patrick Süskind Parfüm című könyvére (vagy a vele azonos címen futó filmre). Aki látta, tudja mire gondolok, amikor azt írom, hogy a Jean-Baptiste Grenouille-féle módszernél sokkal könyörületesebb és 21. századibb módszert fejlesztett ki Amy Radcliffe, az angliai Central Saint Martins College of Arts and Design tervezője. Az ötletet az a régóta megfogalmazott igény ihlette, hogy az illatok, szagok ugyanúgy képesek emlékeket felidézni, mint egy régi fénykép, videó vagy hangfelvétel.

20130809-scentography-szagrogzito-gep-szagkamera-8.jpg

(Forrás: http://www.amyradcliffe.co.uk/Scent-ography-a-post-visual-past-time-1)

Szólj hozzá!

Címkék: videó parfüm illat 21. század

Az érző padló

2012.05.20. 20:49 Fárosz hajtója

csúszás.jpgVégleg befellegzett a 24 órás életvonalaknak, és a járőrszolgálatoknak, amennyiben elterjed majd az otthonokban az ún. okos padló. Nagyobb eséllyel élhető túl a szívroham, hiszen az intelligens padló érzékeli, ha valaki ellesett és hosszabb ideig nem mozdul meg. Ebben az esetben riasztja a mentőket. Többek között ezt ígéri az IBM, mely a fejlesztés szabadalmaztatója.

Hasonló kísérletekre korábban is volt példa, de ez a mostani abban különbözik az eddigiektől, hogy míg a hasonló próbálkozások során a padlóba járólaponként mindössze négy érzékelőt helyeztek el, addig a friss változatban több mint ötszáz jut ugyanakkora helyre. Így ez a megoldás sokkal érzékenyebb, ráadásul az eddigiekkel ellentétben nem a lépések erejét érzékeli, hanem a test súlyát és alakját, így akár azt is fel tudja ismerni, hogy felnőtt, gyermek, vagy éppen háziállat mászkál a házban. Ebből következik, hogy betörésriasztóként sem lenne utolsó a szerkezet, mert a rendszer meg tudja különböztetni a lakót az illetéktelen behatolótól.

IBM.jpgRossz hír az ifjúságnak, hogy a most szabadalmaztatott eljárással a szülők a távolból akár azt is ellenőrizni tudják majd, hogy éppen hány pár láb tartózkodik a lakásukban, így sokkal nehezebb lesz a hátuk mögött házibulit szervezni. Sőt, akár az is elképzelhető, hogy a padló jelez, ha a gyermek túl közel kerül a fürdőkádhoz vagy a sütőhöz, így a szülő nyugodtan foglalkozhat a ház körüli teendőkkel is.

(Forrás: HVG)

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság technika otthon IBM

Európa országai a jövőben

2012.05.13. 23:06 Annw

Bár az euró-övezet nem a fénykorát éli, az Európai Unió intézménye többé-kevésbé maradandónak tűnik. A bevándorlók tömegei, a politikai és pénzügyi problémák azonban nehezítik a tagállamok életét. Az alábbi, Európa jövőjét karikatúra-szerűen ábrázoló kép is ezekből a problémákból indul ki. Mit gondoltok róla?


Szólj hozzá!

Címkék: politika európa európai unió bevándorlás karikatúra irónia 21. század

Zöld esküvő – boldogító igen öko módra

2012.05.08. 09:00 clervance

A zöld gondolkodás elterjedésével az ökológiai módszerek egyre nagyobb teret nyernek, és nem csupán a mindennapi használat területén, de különleges alkalmakkor is. Így fonódott össze az esküvő is a zöld fogalmával. 
Azok a párok, akik a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében szervezik meg esküvőjüket, másfajta szervezéssel találkoznak a nagy nap előkészítése során, mint nem zöld sorstársaik. Akik öko módra mondják ki egymás számára a boldogító igent, többnyire valamilyen természeti közeget választanak az esküvő helyszínéül, mint például parkot, udvart vagy mezős területet.
Azok a személyek, akik a zöld esküvő mellett döntenek, a való életben is a környezetkímélő életforma támogatói: vegetáriánusok, kerékpárral közlekednek és szelektíven gyűjtik a hulladékot. Az esküvői menüsor kialakításánál is szem előtt tartják, hogy az ételek a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazzák. A dekorációként szolgáló növények között gyakrabban találunk cserepes virágot, mint vágottat, nem úgy, mint a hagyományos esküvők esetében. A megvilágításnál az elektromos izzók helyett gyakrabban alkalmazzák a gyertyákat és mécseseket, melyek nemcsak energiatakarékosak, hanem hangulatosabbá is teszik az esküvői atmoszférát.
Egy "zöld" menyasszony nagy valószínűséggel a kenderből készült esküvői ruha mellett fog dönteni, ugyanis a kender természetes anyag, a gyapottal ellentétben vegyszerek nélkül is megél, és a legtöbb tápanyagot visszahelyezi a talajba. Az esküvői meghívókat és menükártyákat újrahasznosított papírból készítik, lehetőség szerint saját kézírással és nem nyomdai megmunkálással. A tűzijátékok helyett az esküvő fényét egy természetbarát cselekedettel növelik: fát ültetnek. Ezzel mind egymás iránti, mind a természettel szembeni hűségüket kifejezik és egyúttal a házzaságkötés romantikus részét képezi, ugyanis a párok évről évre visszatérhetnek a helyszínre (pl. házassági évfordulón) és megszemlélhetik, hogy az elültetett „szerelemfájuk“ mennyit nőtt és fejlődött a nagy nap óta.
Képzeljük el, hogy egy 50 éves házassági évfordulón az unokákkal közösen ennek a  fa árnyékában ülve idézik fel a régi szép emlékeket. Mennyire más ez a boldogság és milyen jó érzés így visszaemlékezni. Továbbra is az ökotudatos gondolkodás jegyében: autó helyett gyalogolhatunk, főleg falun, de ahol lehetőség van rá a fiatal pár bérelhet hintót a nagy alkalomra. Lehetőség szerint a rendezvény helyszínei közel legyenek egymáshoz. Az ünnepség után egyre több fiatal pár dönt a biciklis nászút mellett, jövedelemtől függően választva természetközeli helyek látogatását, akár európai országok vonatkozásában, de Magyarországon maradva is számtalan páratlan lehetőséget találni, melyek  felfedezésére így kiváló alkalom nyílik! 

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés csináld magad esküvő környezetvédelem alternatíva cselekvési terv ökotudatos

Programajánló – Irány a Zöld Fesztivál!

2012.05.08. 02:02 clervance

2012. május 8–11.

Lassan véget ér az ELTE fenntarthatósági szemléletformáló kampánya, az ökoszeminárium, amely egyik záróeseményeként egész napos programmal – koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, játékokkal és workshopokkal – jelentkezik a LEN-en.
A LEN (Lágymányosi Eötvös Napok) egyik legfontosabb célja idén az volt, hogy minél „zöldebb” fesztivállá váljon. Az Ökoszeminárium programsorozat keretében, a fenntarthatóság jegyében a környezettudatosságra hívják fel a figyelmet, és mindezt szórakoztató formában igyekeznek elérni. Ez a törekvés a programokban és a rendezvény lebonyolításában is tükröződik. Íme néhány környzetbarát törekvés a sok közül:

Repohár

A LEN zöld fesztivállá avanzsálódik. Ez számos programelemmel és a fesztivál szerkezeti felépítésében alkalmazott újításokkal is jár. Fontos változás a Repohár-rendszer. Amikor kérsz egy sört, akkor ezt nem a máshol szokásos, eldobható pohárba kapod, hanem – 200 forint kaució ellenében – egy erre a célra gyártott, többször használható korsóba. Ha megtetszett, hazaviheted, ha nem, visszaválthatod az Infosátorban. A Repoharak közt limitált számban megtalálhatóak ELTE Környezettudományi Klub logójával ellátottak is. Ezzel rengeteg feleslegesen keletkező hulladéktól menthetitek meg az egyetemet, és mindenki egy tisztább környezetben adhatja át magát a LEN-érzésnek.

Szelektív hulladékgyűjtés

A LEN-en tavaly mintegy 100 m3 hulladék keletkezett, ami komoly környezetterhelést jelentett. Ezért idén szelektív hulladékgyűjtés valósul meg az EKSZ szervezésében. A kihelyezett gyűjtőedényekbe vegyesen kell beledobni a rajta feltüntetett hulladéktípusokat, a feldolgozó FeGroup pedig szét fogja válogatni.

E.ON elektromos autó

A XXI. század egyik várható közlekedési eszközét az Északi Tömb előtti parkolóban tesztelheted szerda és csütörtök délután. 

Ökoszeminárium

Az ELTE-n jelenleg zajló fenntarthatósági szemléletformáló kampány zárásaként egy beszélgetésre várunk csütörtökön, a koncertek előtt. A részletekért kattints az Ökoszeminárium.hu weboldalra!

Biciklitároló

A LEN-re kerékpárral érkezők számára idén először egy több száz férőhelyes, őrzött, és az épület zárása után is hozzáférhtő tárolót biztosítanak a Kémia Porta közelében.

Kerékpáros programok

Ha már bicajjal érkezel a LEN-re, miért ne vennél részt a kerékpáros programokon? Sok élmény és nyeremény vár rád!
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló tudomány környezetvédelem elte len fenntarthatóság ökoszeminárium mire figyelsz

Már nem csak a zöld, a kék is divat

2012.05.07. 09:00 clervance

Günter Pauli könyve, a Kék gazdaság olyan lehetőségeket helyez kilátásba, melyeket érdemes fontolóra venni. A könyv olyan innovációkat és gazdasági stratégiákat mutat be, melyek az emberiség jövőjére komoly hatással lehetnének. Günter Pauli elmélete egy olyan gazdasági rendszert képzel el, amely nem termel hulladékot, nincs károsanyag-kibocsátása, mégis milliós nagyságrendű munkahelyeket teremt, társadalmi tőkét épít, és nem jár magasabb költségekkel – sokak szemében álomvilág, de a már magyarra is lefordított Kék gazdaság című könyvében összefoglalt különböző innovációk bemutatását szolgáló esettanulmányok alapján hatalmas lehetőségeket mutat be. A forradalmi ötleteket tartalmazó könyv új gazdasági alternatívát kínál a társadalmak számára a gazdasági és ökológiai válságra. Az elmélet mellett a gyakorlatban már létező módszereket mutat be, amelyeket a természet inspirált. A borítón szereplő 10 év, 100 innováció, 100 millió munkahely alcím egy meglehetősen pozitív jövőképet vetít előre. A témák magukért beszélnek: Selyemmel helyettesíthető titánium. Pacemaker a bálna szívének mintájára. Emberi test, mint az elektromosság forrása. Szélenergiával generált elektromos áram.
 
Ez a könyv mindenkinek kötelező, aki:
• A zöld gondolkodás után meg akarja ismerni a kék gondolkodás alapjait is
• Úgy gondolja, hogy a világ rossz irányba tart
• Újfajta gondolkodásmóddal akar megismerkedni a jövőre vonatkozóan
• Képes lenne drasztikus lépéseket tenni a változtatás érdekében
• Földlakó!
 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány környezetvédelem alternatíva klímaváltozás könyvajánló esettanulmányok kék gazdaság cselekvési terv technikai változások mire figyelsz günter pauli the blue economy

Életstratégiák a Bizonytalanság Korában

2012.05.05. 20:01 Theobroma

Beszámoló Hankiss Elemér az Eötvös Collegiumban 2012. május 5-én, a XIII. Eötvös Konferencia keretében tartott előadásáról

"Ma élni olyan, mint sakkozni egy párduccal: kockázatos és veszélyes, de van esély a győzelemre" - ezekkel a szavakkal kezdte előadását Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas szociológus, filozófus, értékkutató és irodalomtörténész az Eötvös Collegiumban tartott előadásán. Beszédét a változó világrend, illetve "világzűrzavar" köré építette fel: a filozófusok és a történelemkutatók körében kérdés, hogy az emberiség állandó válságban van-e, vagy vannak "nyugalmas" és "kevésbé nyugalmas" időszakok. Hankiss ez utóbbi álláspontot vallja: szerinte az ilyen időszakokban nagyobb figyelemre és alkalmazkodókészségre van szükség: aki képes a változásra, sikeres lesz, aki nem, az elbukik.

Úgy gondolja, hogy ma az életet több tényező is megnehezíti: Egyrészt a gazdasági, társadalmi, környezeti változások; másrészt az "ideológiai burok" eltűnése (korábban mindegyik világrend valamilyen "burokban" helyezte el az embert, ez lehetett a vallás, a társadalom vagy a tudomány burka, ma viszont csak az ÉN van, ami nem tud önmaga burka lenni); harmadrészt pedig az, hogy a különböző világrészekről érkező hatások együttesen hatnak az emberre.

Hankiss összehasonlította a harminc évvel ezelőtti és a mai értékrendet: harminc évvel ezelőtt a take care, ma a take a risk elve uralkodik; régen a szeresd felebarátodat volt a parancsolat, ma a szeresd önmagad; régen a légy szerény, ma a teljesítsd ki önmagad; stb. Ez komoly értékrendi válságot okoz mind azokban, akik még az előző értékrend szerint szocializálódtak, mind azokban, akik az új értékrend szerint (ha lehet új értékrendről beszélni).

Az előadásban felvetett kérdések jórészt megválaszolatlanok maradtak: hogy az átalakulás végén milyen új értékrend alakul ki, a 2000-es évek értékrendszere mennyire stabil, hogy milyen "végeredménye" lesz a politikai, gazdasági és környezeti átalakulásnak, nem tudjuk. A változó helyzet arra késztet minket, hogy évről évre, hónapról hónapra, napról napra újra átgondoljuk: kik vagyunk, merre tartunk. Hogy visszatekintve az életünk ne a fentiekhez hasonló megválaszolatlan kérdésekből álljon.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő beszámoló globális felmelegedés világvége xxi. század hankiss elemér szkepticimus 21. század eötvös collegium életstratégia társadalmi változások környezeti változások age of uncertainty eötvös konferencia bizonytalanság kora

A SETI@home program

2012.05.04. 07:46 Fárosz hajtója

 

„Nem hinni akarom, hanem tudni.” – mondta Carl Sagan amerikai csillagász, majd elindította a SETI-programot (Search for Extraterrestrial Intelligence – Földönkívüli Intelligencia Utáni Kutatás). Kis túlzással ennyi kellett csak a program beindításához, mely az űrkutatás egy olyan területe, melynek célja a Földön kívüli intelligens élet észlelése.

A kutatás kezdetének pontos időpontja azonban nem Sagan kijelentéséhez, hanem 1959. szeptember 19-hez köthető. Ekkor jelent meg a Nature magazinban az első SETI-vel foglalkozó cikk; az azóta eltelt több mint 50 évben azonban nem sikerült a programnak a csillagászat „főáramába” kerülnie. Legfőbb oka ennek az, hogy a tudományág művelése egyelőre semmilyen egyértelmű, megismételhető eredménnyel nem járt.

A földönkívüliek létének lehetősége és a SETI gondolata egyébként a kopernikuszi világképpel jelent meg: ekkor még nyilvánvalónak gondolták, hogy a Naprendszer minden bolygója a Földhöz hasonlóan lakott. Később, mikor kiderült, hogy ez lehetetlen, a földönkívüliek lehetséges élőhelyei egyre távolabb kerültek. A 20. századra a csillagászati műszerek fejlődésével és a földön kívüli élet felfedezésének elmaradásával általános pesszimizmus uralkodott el. Ezt legjobban a Fermi-paradoxon fejezi ki: eszerint a Világegyetemben máshol is meg kellett jelennie az életnek és a fejlett technológiájú civilizációknak, azonban mi, emberek ebből semmit sem látunk, tehát ilyenek nem is léteznek. Mióta a NASA 1984-ben befejezte a program finanszírozását, pillanatnyilag csak magán- és egyetemi finanszírozású SETI-programok folynak. A közeljövőben, az exobolygók felfedezésének tömegessé válásával sokkal alaposabb ismeretanyag fog rendelkezésünkre állni a földön kívüli élet lehetőségeiről.

De mit keressünk, ha az intelligens élet nyomait akarjuk megtalálni? Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert nem tudjuk, hogy akiket keresünk milyenek, hogyan kommunikálnak egymással, keresik-e társaikat a világegyetemben. A SETI-program kiötlői úgy gondolták, hogy a legkézenfekvőbb a rádióhullámokkal való kommunikáció, mert technikailag annyira egyszerűen kivitelezhető, hogy valószínűleg minden miénkhez hasonló kultúra ismeri. A rádióhullámok vizsgálatát viszont szűkítenünk kell, mert több milliárd csatornán érkezhetnek az adatok. Ennyi adatra figyelni lehetetlen feladat, a keresést bizonyos szempontok szerint tovább kell szűkíteni. A szakemberek, megvizsgálva a szóba jöhető rádióhullám-tartományokat, arra a megállapításra jutottak, hogy ezen a tartományon belül ott kell a vizsgálatokat megkezdeni, ahol az űr „halkabb”, azaz az esetleges jeleket messzebbről meghalljuk, kevesebb a zavaró tényező.

A kutatók a további szűkítés során abból indultak ki, hogy a víz jelenti az élet alapját az idegenek világában is, ezért azon a frekvencián kell a jeleket fogadni és továbbítani, ahol a hidrogén (H) és egy ion, a hidroxil-ion (OH-) vonala van, ugyanis ezek az anyagok csak egy bizonyos frekvenciatartományban sugároznak.

A végső szűkítés után is több tízmillió csatorna vizsgálata válik szükségessé. A kutatásnak a Puerto Rico-i Arecibo város melletti teleszkóp ad helyet. A napi szinten rögzített 35 GB adatot a rögzítés után mágnesszalagon szállítják a SETI központjába. Ott készülnek az adatcsomagok, amiket szétküldenek a világ minden tájára. Tekintettel arra, hogy óriási mennyiségű adatot kell feldolgozni, az így előállt csomagokat a SETI@home önkénteseknek osztja ki a rendszer. Egy csomagot három kliens kap meg, így ellenőrizhető az eredmény hitelessége. A már feldolgozott csomagokat a program törli, és a helyükbe újakat készít.

A korábbi SETI-projektek a teleszkóp közelében elhelyezett, speciális célra készült szuperszámítógépeket használták, melyek az adatelemzés nagyját elvégezték. 1995-ben David Gedye indítványozta, hogy egy, az internetre csatlakozó számítógépekből alkotott virtuális szuperszámítógépet hozzanak létre a rádiós SETI számára, ebből kiindulva hozta létre a SETI@home projektet is. Így a SETI@home 1999. május 13-án elindulhatott, és két és fél év alatt hárommillió egymással versengő felhasználót gyűjtött.

A SETI@home tehát egy tudományos kísérlet és egy nagy, globális közösség is egyben, mely több millió, az internetre kapcsolt számítógép kapacitását hasznosítja a földönkívüli intelligencia kutatásában. A részvételhez mindössze egy programot kell futtatni a számítógépen, amely letölti és elemzi az arecibói rádiótávcső által rögzített adatokat. Regisztrálni és a kliensprogramot letölteni az alábbi linken keresztül tudunk: http://setiathome.berkeley.edu/

Regisztrált felhasználóként és a program résztvevőjeként érdekes adatokat tudhatunk meg SETI-s aktivitásunkról, csatlakozhatunk hazai és nemzetközi kutatócsapatokhoz. A feldolgozott adatmennyiség elemzése mellett megnézhetjük, hogy miként állnak azok, akik velünk egy napon kezdték a SETI-kutatást, tájékozódhatunk a csapatban elfoglalt helyezésünkről, sőt falra akasztható SETI@home oklevelet is nyomtathatunk magunknak. A különböző témák szerint rendeződő fórumokon pedig a felhasználókkal oszthatjuk meg tapasztalatainkat és tehetjük fel kérdéseinket a programmal kapcsolatban. Az esély csekély, de mégis izgalmas: lehet, hogy pont a te számítógéped fogja felfedezni egy Földön túli civilizáció halk moraját?

Kapcsolódó linkek:

1) A SETI@Hungary csapat már nem frissülő oldala, ahol számos érdekességet megtudhatunk a kutatással kapcsolatban: http://seti.index.hu/index.html

2) A SETI@home program tudományos háttere: http://seti.index.hu/tudhatter.html

3) Terjeszkedik a SETI@home: http://index.hu/tech/net/setiuj/

4) Kezdődik a földönkívüli-vadászat: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030314kezdodik.html

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás tudomány nasa seti világűr földönkívüli seti@home van e élet

Maklári Tamás: Klímahisztéria és egyéb gyógyítható betegségek

2012.05.03. 07:23 Annw

Kiadó: STÚDIUM
Oldalszám: 300 oldal
Megjelenés: 2008
ISBN: 9638736215 
 
A könyvesboltok polcain egyre csak gyűlnek a klímaváltozással kapcsolatos könyvek. A hőhullám után elöntött bennünket a zöldhullám is: autó helyett tömegközlekedés, szelektív hulladékgyűjtés, Föld órája. Persze Magyarországon mindez még gyerekcipőben jár: a szerves hulladék a fémek közt landol, a papír az üveggyűjtőben köt ki, a házi komposztálás pedig ritkaság, főleg városokban. Nemcsak az egyébként divatos környezettudatosság jár gyerekcipőben nálunk, hanem a tudományos ismeretterjesztés is – ez derül ki Maklári könyvéből.
 
A szerző számos külföldi – főleg német – szakirodalmat böngészett át, melyek civilizációs közhelyeinket igyekeznek megcáfolni. Mik ezek a közhelyek? Az időjárás egyre szélsőségesebb, a Föld rohamosan pusztul, az előző századokban nagyobb területet borított erdő stb. – mind-mind a klímaváltozás és a természetet romboló emberiség kontextusában. Ki ne hallotta volna már ezt? Ezt tanuljuk az iskolában, erről kell fogalmazást írni a nyelvvizsgán, erről cikkeznek az újságok. De hol vannak az ellenvélemények? Aki megkérdőjelezi, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás okozója, eretneknek számít. Szinte erkölcsi nyomás nehezedik ránk, hogy tegyünk valamit a környezetért.
 
A globális felmelegedés eszméje olyan, akár egy (rossz) összeesküvés-elmélet: minden bizonyítja, és semmi sem cáfolja. Maklári a szakirodalom alapján rámutat arra, hogy a megcáfolhatatlannak vélt grafikonokkal, még ha azok pontosak is, gyakran téves következtetéseket támasztanak alá. Felhívja a figyelmet az érvelési hibákra, a pánikkeltés módszertanára és a tudományos közvélemény megosztottságára. A klímakutatók közt heves viták folynak a kutatási módszerekről, a mérési adatok értelmezéséről: hozzánk ebből csak annyi jut el, hogy itt a vég, meg fogunk sülni. Pedig a helyzet jóval árnyaltabb: az átlagemberhez pedig csak információmorzsák érnek el, a teljes képet nem láthatjuk.
 
Csak azt halljuk, hogy nő a sivatagok területe – amikor néhány év múlva csökken, annak nincs hírértéke. Hazánkban az erdők területe egyre növekszik, köszönhetően annak is, hogy nem fával fűtünk. Hiába van lépten-nyomon szmogriadó, hiába panaszkodunk a városok szennyezett levegőjére: gondoljunk csak bele egy pillanatra, mi lenne télen, ha mondjuk Budapest belvárosában mindenki fával vagy szénnel fűtene. Ilyen és ehhez hasonló adatok és érvek sokaságát hozza fel Maklári Tamás, bemutatva a civilizáció fejlődésének pozitív oldalát is.
 
A könyv elsősorban a tévhitek eloszlatására törekszik. A szerző tárgyilagos, jól átlátható, finoman ironikus stílusban fogalmaz. Nem biztos, hogy mindenben igaza van, de kritikus gondolkodásra ösztönöz. Kinek van ideje mindennek utánanézni? Nem értek a kémiához, biológiához, klímakutatáshoz – mondhatjuk magunkban. De ha minden tudományágban nem is vagyunk jártasak, az érvelési hibákat, a pánikkeltési módszereket, csúsztatásokat fel kell ismernünk.
 
Maklári könyvének jelentősége, hogy a vélemény mellett végre megszólal az ellenvélemény is. A klímaszkepticizmus lényege nem az, hogy ezentúl nyugodtan szennyezzük a környezetünket, és fogyasszunk, amennyit csak tudunk, mit sem törődve a nem létező vagy ismeretlen okú klímaváltozással. Sokkal inkább az, hogy lássunk túl a hisztérikusan ismételgetett közhelyeken, és ne lépjünk rá a belénk sulykolt világpesszimizmus sehová sem vezető útjára.

1 komment

Címkék: globális felmelegedés klímaváltozás könyvajánló irónia természeti katasztrófa szkepticimus maklári tamás klímahisztéria

A hibrid autók

2012.05.02. 14:08 clervance

A fenti kisfilmben a hibrid autók működéséről láthattok egy jól sikerült, érthető animációt. Ti mit gondoltok erről, mi a közlekedés jövője?

1 komment

Címkék: kutatás közlekedés videó tudomány környezetvédelem hibrid autó technikai változások

Számítsd ki az ökolábnyomod!

2012.05.01. 14:45 Theobroma

Mekkora a lábnyomod? 36? 37? 42? Nehéz rá cipőt kapni? És mekkora az ÖKO-lábnyomod? Nagy ökolábon élsz? Az ökológiai lábnyom azt méri, hogy ahhoz, hogy fedezd a mindennapi szükségleteidet (élelmiszer, ruházkodás, utazás, higiéniai szerek, szórakozás) hány hektár földre van szükség. Az ökolábnyomról alkotott első publikáció 1992-ben jelent meg, és William Rees kanadai ökológus nevéhez kötődik. Magát a fogalmat ő, és az éppen Reese irányítása alatt a PhD disszertációján dolgozó Mathis Wackernagel alkották meg, derül ki az Ökolábnyom.hu-ról. Világátlagban egy ember ökolábnyoma 2,6 hektár, Magyarországé 3,2.

Hogy megtudhasd, a tiéd mekkora, számos oldal a rendelkezésedre áll. Tapasztalataink alapján érdemes válogatni: ha úgy érzed, hogy nem tudod a valóságot megadni (mert pl. vegetáriánus vagy, de nem választhatsz olyan opciót, hogy "nem eszem húst" vagy nincs autód, de nem választhatsz olyan opciót, hogy "nincs autóm", ne csalj, keress egy másik tesztet!

Itt van néhány kalkulátor:

http://www.kothalo.hu/labnyom/

http://mkne.hu/pie/piekonyv3.htm

http://www.glia.hu/okolabnyom/

http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html

Szólj hozzá!

Címkék: kalkulátor környezetvédelem ökológiai lábnyom ökolábnyom előrelátó mire figyelsz élj kis lábon

E-learning

2012.04.30. 01:33 Theobroma

Átalakulóban vannak a tanulók és a munkaerőpiac igényei: nem az iskolapad kész ismereteire van szükségük, hanem az ember gyermeke bizony meg kell, hogy tanuljon minél önállóban tanulni és dolgozni. Erre is tapasztalatot adhat az ún. e-learning, az internetalapú távoktatás (de tágan értelmezve a TV-s, rádiós is ide tartozik). Magyarán az embernek nem kell bemennie a suliba, csak otthon megnyitja a kedvenc böngészőjét, megnézi, mit töltött föl a tanár, majd elvégzi a feladatokat.

A NAT (Nemzeti Alaptanterv) 2007 egyik kiemelt területnek, melyet fejleszteni kíván, éppen ezt a fajta oktatást választotta, a digitális oktatást. Ez pedig növeli a tanulók információkeresési, visszakeresési, értékelési, tárolási, előállítási, bemutatási képességeit, illetve a digitális kapcsolattartást (ez persze jóval csekélyebb, mint a face-to-face old-fashioned módszernél) a tanárral és egy vagy több közösséggel.
Kétféle módszer létezik ugyanakkor az e-learningnél is: a szinkrón és az aszinkrón. Az első esetben a tanár és a tanuló egy időben ugyanazt a felületet használja (pl. virtuális osztályterem), csak épp bármilyen messze egymástól térben; a második esetben a tanár feltölti az oldalra a tananyagot, melyet a diák feldolgoz, tehát nem szükséges egy időben a számítógépnél ülniük. Emellett a tanuló dolgozhat egyedül vagy csoportban is: egyidőben vagy aszinkrón.
 
Előnyei (a teljesség igénye nélkül):
kevesebb járulékos költség (utazás, szállás, stb.)
testreszabottság, önfejlesztés
aszinkrón tanítás lehetősége
könnyű információ (pl. tananyag) megosztása
nyomon követhető a tanulási folyamat
 
Hátrányai (a teljesség igénye nélkül):
kevesebb „valós” csoportélmény
ingerszegény (a testbeszéd mint kommunikáció, mely igen nagy jelentőséggel bír kiesik)
szocializálódás nehezebb
szemtől-szembe helyzetet (pl. állásinterjú) nem „gyakorolja”
 
Forrás: HiperGalaktika 02.: 16–21.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nat e learning digitális tananyag nemzeti alaptanterv digiális oktatás

Hogyan pusztítja el egy kisbolygó a földet?

2012.04.26. 10:01 clervance

Természetesen a cím csak fikció, ahogy a videó is. Remélhetőleg nem kell meggyőződnünk arról, mennyire volt valósághű. (Hangszórókat bekapcsolni, nagyon jó alatta a zene!)

1 komment

Címkék: videó animáció apokalipszis világvége kisbolygó becsapódás természeti katasztrófa

Építs ökoházat!

2012.04.22. 14:42 clervance

Sajnos a sörkollektorral ellentétben ezt nem hiszem, hogy ki tudjátok próbálni házilag... Mindenesetre hosszú távra mindenképp megtekintésre ajánljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: videó csináld magad környezetvédelem home made ökoház

2012 - Világvége!!!

2012.04.21. 14:14 clervance

A fenti videó nem túl tudományos. Ha valakit nem riaszt el az Arc Nélküli Rajzfilmfigura, akkor egészen szórakoztató is lehet. Titeket meggyőzött?

Szólj hozzá!

Címkék: videó armageddon világvége 2012 irónia szkepticimus

Senkié se lesz a világ?

2012.04.20. 15:12 clervance

Hogy fog kinézni néhány éven belül a világ politikai és gazdasági térképe? Ezt a kérdést boncolgatja Charles A. Kupchan No One's World című könyve. Az írás azt vizsgálja, hogy kerülhet-e bármelyik ország a közeli vagy nem is épp oly közeli jövőben egyedüli hatalmi pozícióba és lehet-e döntő befolyással a többi ország sorsára. A könyv szerint nem lesz a világ a a kínaiaké, az oroszoké és a braziloké sem, mert a fejlődő országok közül egyik sem képes uralkodó hatalommá válni. Ez a század szabadabb lesz abban az értelemben, hogy fejlődhet a neki tetsző modell szerint, de bonyolultabb is lesz, mert nem lesz olyan központ, amely garantálni tudja a stabilitást. Ez a meghatározó vízió bontakozik ki Kupchan könyvéből. Mindenki számára érdekes és tanulságos olvasmány lehet, aki érdeklődik a politikai és gazdasági szférák jövőképe iránt, vagy egy újfajta szemlélettel akar megismerkedni a világ globális alakulását illetően.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő politika könyvajánló társadalomtudomány jövőkutatás társadalmi változások charles a. kupchan no ones world

Knight Rider újratöltve

2012.04.17. 01:26 Fárosz hajtója

Már a nem túl távoli jövőben megjelenhetnek a közutakon a vezető nélküli autók, néhány hónappal ezelőtt ugyanis szabadalmaztatta az ötletet a Google. A technológia forradalmasíthatja autózást, egyben kényelmesebbé és biztonságosabbá teheti a közlekedést.
A projekthez a Toyota második generációs Priusát használták fel. A videokamerákkal, radarokkal, lézeres érzékelőkkel és az általuk kapott adatokat feldolgozni képes számítógéppel felszerelt kocsik már több mint 300 ezer kilométert tettek meg vezető nélküli üzemmódban, balesetmentesen. 
A kísérletek során emberek is ültek az autókban, hogy korrigálni tudják a gép tévedéseit, mostanra azonban az összetett szerkezet okosabb lett a készítőinél: gyorsabban és pontosabban reagál a közlekedési kihívásokra, mint egy élő sofőr, így nemcsak önálló közlekedésre jó, tudását a balesetek elkerülésében is fel lehet használni.
Hasonló fejlesztésekkel már 4 évtizede próbálkoznak, de most már valóban úgy tűnik, hogy a szuperautók a közeljövőben megjelenhetnek. A döntéshozók annyira komolyan veszik lehetőséget, hogy Nevada államban már megszületett az a jogszabály, amelynek alapján bizonyos feltételek teljesítése esetén már a közutakon is közlekedhetnek ilyen járművek.
A fejlesztést ugyanakkor fenntartások is kísérik. A fenti példa ellenére a jogalkotás még nem képes lépést tartani a fejlődéssel. Még nem lehet tudni, hogy baleset esetén az autó tulajdonosát vagy a gyártót terhelné-e felelősség. Problémát jelenthet továbbá az is, hogy a működés alapját szolgáltató műholdas navigációs rendszert hackerek támadhatják meg.
A fejlesztés hívei viszont azt hangsúlyozzák, hogy az autó 360 fokban érzékel, nincs holttere, és nemcsak az előtte és mögötte haladó autókat érzékeli, hanem annál tovább is lát. A problémák teljes feloldását minden valószínűség szerint az egymással is kommunikálni tudó kocsik hozhatják el, melyek hatékonyabbá tennék az utak használatát, jelezve egymásnak a dugókat, és ezzel üzemanyagot takarítva meg. 

Szólj hozzá!

Címkék: google jövő közlekedés tudomány 21. század vezető nélküli autó technikai változások

Galgahévíz

2012.04.14. 08:37 Annw

Egy igazán előrelátó ökofalu: a Pest megyei Galgahévíz. Talán egyre több ilyen település lesz a jövőben? Vajon hogy megy a galgahévízi ökocsaládok sora most? Érdemes a témában újraolvasni az Index és az Építészfórum 2009-es cikkeit:

http://index.hu/kultur/eletmod/okofarm1209/
http://epiteszforum.hu/node/12770

(Kép forrása: programturizmus.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem ökofalu galgahévíz

A Polaris Csillagvizsgáló

2012.04.12. 01:49 Fárosz hajtója

Ha csillagászatról és a fővárosi lehetőségekről beszélünk, szinte mindenkinek a Népligetben működő Planetárium ugrik be. Kevesen tudják, hogy Polaris Csillagvizsgáló néven a III. kerületben is igen jó lehetőségei vannak a csillagászat iránt érdeklődőknek.
Az intézményt 2001-től a Magyar Csillagászati Egyesület, Magyarország legnagyobb csillagászati szervezete üzemelteti. Az egyesületet Dr. Kulin György hívta életre 1946-ban, majd hosszú hontalanság után talált otthonra a Polaris Csillagvizsgálóban. Az alábbi linken találjátok a kupola panorámaképét; ha rákattintotok, forgathatóvá válik. 
Az egyesület deklarált célja, hogy újraélessze a csillagászati ismeretterjesztést. Ennek érdekében heti többször tart távcsöves bemutatókat, csillagászati szakköröket a középiskolás korosztálynak, amatőrcsillagász találkozókat. A nyári táborokat pedig Budapesten kívül, fényterheléstől mentes helyeken szervezi meg. Ifjúsági táborokat a csillagászat iránt érdeklődő középiskolás korosztály számára is szerveznek. A táborok lehetőséget biztosítanak a csillagászat elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítására

Emellett évente tartanak észlelő-távcsőépítő találkozókat az ország amatőrcsillagászai számára, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak megfigyelések végzésére, tapasztalatszerzésre és -cserére, valamint műszerek fejlesztésére.
Bővebb információt és elérhetőségeket az alábbi linkre kattintva találtok: polaris.mcse.hu
 
(A képeken a Csillagvizsgáló legnagyobb és legkisebb távcsövét láthatjátok.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest űrkutatás tudomány polaris csillagvizsgáló tudományos ismeretterjesztés

Korszellemvadászat, avagy merre tart a világ?

2012.04.10. 19:37 Annw

(Almási Miklós: Korszellemvadászat, Helikon Kiadó, 2002)

Az ELTE BTK-n tanító Almási Miklós könyve olyan esszék sorozata, amelyek nemcsak a jelenkori szellemi jelenségeket világítják meg jól, hanem ezen keresztül a jövőre is előre mutatnak. A könyv a legváltozatosabb témákkal foglalkozik, a szingliktől kezdve a globalizációig. Hova vezethet az, hogy jobban tudjuk, mi történik éppen Indonéziában, mint azt, hogy épp hogy van a nagymamánk? Miért olyan fontosak ma a pontszerű, összefüggéstelen adatok? Hova tűnik a szerelem? Ilyen kérdésekre kereshetjük együtt a választ a szerzővel. Olyan globális tendenciák kerülnek szóba a könyvben, amelyek szorosan érintik a jelenlegi életünket, és az elkövetkezendő 10-20-50 évre is kihatnak. Almási óriási műveltségi háttérrel, filozófiai és társadalomtudományi munkákra is támaszkodva áll hozzá korunk fontos jelenségeihez, és éles kritikai érzékkel mutat rá hibáikra. Azoknak lesz élvezetes olvasmány ez a könyv, akik nem legyintenek a globalizáció, az információs társadalom és a képi fordulat új világának – közvetlen jövőnkre is erősen ható – tendenciáira, hanem inkább szeretnének mögéjük nézni. A tanár úr honlapja: http://almasi.elte.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: globalizáció könyvajánló elte korszellem almási miklós korszellemvadászat globális tendencia

Papírbútort az albérletbe

2012.04.07. 01:13 clervance

Szeretnéd, ha a lakásod tükrözné a személyiségedet és megmutatná, hogy zölden élsz? Szeretnéd még jobban védeni a fákat? Akkor a papírbútorokat neked találták ki! Itt a lehetőség, hogy vastag falapokból készült asztalodat, szekrényedet egy kartonokból készültre cseréld le. Ezáltal otthonodat nemcsak öková, hanem stílusossá is varázsolhatod. A hullámkartonból készült bútorok amellett, hogy tartósak, kiválóan képviselik a zöld szemléletet is.
A magyar papírbútor története 1998-ban kezdődött, amikor Terbe János folyamatosan költöző fiatalok bútorproblémáira próbált megoldást találni hajtogatható polcrendszerével és más kiegészítőkkel. A környezetbarát szemlélet akkor még nem dominált annyira, mint napjainkban. A papírbútorok áráról a feltaláló elmondta: átlagosan feleannyiba kerülnek, mint a farost alapú "klasszikus" bútorok, kivéve a kiegészítőket (váza, lámpa). Egy lapra szerelt, kis komódszerű polcrendszer ára háromezer-ötszáz forint, egy kisebb iroda szekrényeit pedig húsz-negyvenezer forint között lehet beszerezni. A szinte kizárólag kézzel készített fotel ára húszezer forint, a design lámpa pedig húsz-ötvenezer forint közti áron kapható.

Bővebben olvashatsz a papírbútorokról a vállalkozóinegyed.hu oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció környezetvédelem iroda papírbútor korszellem ökoház mire figyelsz terbe jános dizájnbútor

Az X190-es esemény

2012.04.03. 18:44 Fárosz hajtója

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre többet hallunk arról, hogy fokozódó naptevékenységnek, erős napkitöréseknek lehetünk idén részesei. A tudósok szerint a Nap éppen most lép be egy igencsak intenzív működésű kétéves szakaszba, mely hemzsegni fog az erős kitörésektől – írja a Daily Mail.

Az átlagember mégis hajlamos elintézni mindezt azzal, hogy napkitörések az elmúlt évtizedek vagy évszázadok során is történtek, s ezeket az emberiség könnyedén átvészelte: most sem lesz tehát ez másképp, aggodalomra semmi ok.

Ez akár igaz is lehetne, de árnyalja a képet, hogy a valaha feljegyzett legintenzívebb geomágneses vihar (1859-ben) egy olyan technikai fejlettségű emberi társadalmat érintett, amely sem mobiltelefonnal, sem elektromos háztartási gépekkel nem rendelkezett, ezért a napkitörés szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra. Az első napkitörést – mely mostanáig a legnagyobb volt – a XIX. század közepén figyelte meg Richard Christopher Carrington (1826–1875) angol csillagász. Az ő nyomán hívjuk ezt a jelenséget Carrington-eseménynek.

Carrington éppen a napfoltok rajzolásával volt elfoglalva, mikor az egyik foltcsoportban két fényes foltot pillantott meg. Ezek annyira fényesek voltak, hogy arra gondolt, kilyukadt az árnyékoló ernyő, és közvetlen napfény jutott a kivetítő ernyőre, de a távcső mozgatásával meggyőződött arról, hogy a jelenség valóban a Nap felszínén van. A foltok fényessége gyorsan növekedett, de egy-két perc múlva a jelenség már elhalványult. A „különös jelenséget” leírva Carrington azt is megemlítette, hogy utána kb. fél napra sarki fény volt megfigyelhető.

Carrington akkor még nem tudhatta, később azonban a sarkok közelében vett jégminták elváltozásai alapján kiderült, hogy ez volt az elmúlt 500 év legnagyobb kitörése, mely becslések szerint körülbelül százkilencvenszer erősebb volt, mint a már önmagában is extrémnek számító skála X-fokozatának alsó határa.

A Napban zajló folyamatok alapjaiban határozzák meg bolygónk létezését. A napfoltok ciklikus változásai pedig akár komoly következményekkel is járhatnak a civilizációra nézve. Az elmúlt évtized relatív nyugalma után most újra fokozódik a napfolttevékenység, amely 2013 májusában éri el a csúcsát. Lehetséges következményeire egyelőre nem vagyunk megfelelően felkészülve.

Milyen rövid-, és hosszú távú következményei lennének, ha ma telibe találná a Földet egy X-osztályú napkitörés? Erre válaszol Nagy Gergely remek cikke az idokep.hu-n, mely egyrészt utópia, másrészt tudományos tényekkel alátámasztott levezetése az ún. X190-nek nevezett eseménynek.

Szólj hozzá!

Címkék: természeti katasztrófa napkitörés carrington társadalmi változások geomágneses vihar carrington esemény

Az édes íz jövője

2012.03.30. 19:45 Annw

Az ízeknek is lehet jövőjük – ahogy múltjuk is van. Az édes íz szerepének múltja röviden összefoglalva a következő: a 19. századig az ember csak a mézet és az édes ízű (aszalt) gyümölcsöket ismerte – és feltehetőleg szerette is. Az édes íz karrierje azonban a nád- és répacukor előállításával egyre magasabbra ívelt. A cukor ipari előállítása és finomítása révén a fogyasztás szinte exponenciálisan kezdett növekedni, míg végül a cukros sütemény már nem csak a gazdagok asztalán díszeleghetett. Manapság már aggasztó méreteket ölt a cukorevés: az átlagember évi 40-60 kg cukrot fogyaszt péksüteményekkel, üdítőitalokkal és egyéb termékekkel, a fejlődő országokban is. 
A megnövekedett szénhidrát- és cukorfogyasztással párhuzamosan növekedik az elhízásban és a II. típusú cukorbetegségben szenvedők száma. A látszólagos megoldás azonban már a 19. század végén megérkezett: Fahlberg 1879-ben felfedezte a cukornál 550-szer édesebb szacharint, a világ első édesítőszerét. Nemsokára tonnaszám állították elő a cukorpótló csodát. A 20. század közepén azonban nem várt bejelentéssel álltak elő a tudósok a szacharinfogyasztás veszélyességét illetően. Egyes kutatók úgy vélték, hogy a jól bevált édesítőszer egészségügyi problémákat okoztat. Több országban – köztük Kanadával és Németországgal – betiltották a szert. 2000-ben az USA-ban ugyan levették a rákkeltő anyagok listájáról, de a vásárlók bizalma megrendült az anyaggal szemben. 
Nem kevésbé kétes a többi, jelenleg forgalomban lévő édesítőszer hatása sem. A ciklamátot az USA-ban, Japánban és Németországban tiltották be, az aszpartam körül véget nem érő viták folynak, és a K-aceszulfam teljes ártalmatlansága sem tisztázott még – figyelmeztet Tóth Gábor élelmiszermérnök az adalékanyagokról szóló könyvében. 
Aki semmi áron nem akarja kockáztatni az egészségét, visszatérhet a veszélytelenebb vagy természetes ízforrásokhoz. Jó alternatíva lehet a xilit, más nevén nyírfacukor, a mannit vagy a szorbit (cukorszármazékok vagy polialkoholok), és a természetes édesítőszerek, mint az édesgyökér-kivonat, azaz a medvecukor. De van-e esély arra, hogy ezekkel édesítsék a boltban kapható kész süteményt, vagy az aluljárókban kígyózó sorok végén cukormentes péksüteményekkel teli pultról válogathasson a járókelő?
A természetes édesítőszerek, de még a cukorszármazékok ipari felhasználása sem egyszerű. Némelyik hőkezelés hatására elveszti az ízét, vagy mellékíze lesz, megváltozik az állaga. Az otthon sütött sütemény utóíze például keserű lehet, de megfelelő technikával ez is kiküszöbölhető. Sok különleges, édes ízű növénykivonat, mint a monellin és a taumatin egyszerűen nem áll rendelkezésre ipari mennyiségben. Így a természetes édesítőszerek széles körű felhasználása egyelőre nem valószínű. 
Így be kell érnünk az édesítés jelenleg ismert alternatíváival, mérlegelve azok előnyeit és hátrányait, reménykedve, hogy talán a jövőben rendelkezésre áll majd egy mellékhatásoktól mentes, édes és megfizethető anyag. 
 
Az összeállítás Tóth Gábor Az E-számokról őszintén. Élelmiszereink árnyoldalai című könyve alapján készült. (Pilis-Vet Életmód Könyvkiadó Bt., 2011)
A kép forrása: http://www.gumicukor.sokoldal.hu/galeria 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás cukorbetegség elhízás cukor gumicukor élelmiszer édesítőszer tóth gábor e számok

Sose halunk meg (?)

2012.03.26. 02:15 clervance

Már lett volna alkalmunk kihalni. Legalábbis a jóslatok szerint. Ezidáig mégsem jött el a világvége. Eljön egyáltalán valaha?

A legtöbb jóslat szerint valamilyen természeti katasztrófa következtében lesz vége a világnak, legalábbis a Földnek; legyen az özönvíz, vagy épp egy üstökös becsapódása. Sokan jósoltak már csúfos véget az emberi fajnak, többek közt a maják, Nostradamus, vagy épp a jehovák. A legfrissebb időpont az emberiség elpusztulására 2012. A világvége-elméletek azonban nem most jöttek divatba, már számos tudós, asztrológus gondolta azt, hogy ütött az utolsó óránk. Például 1186-ra Toledói János asztrológus vízözönt jósolt; világszerte pánik tört ki, de a vízözön nem érkezett meg. Ugyanezt jövendölte a tübingeni Johann Stofler 1524 februárjára – ám ez a február épp rendkívüli szárazságával tűnt ki. Erre Stofler módosította jóslatát: a vízözönt 1525. július 15-re halasztotta, de megint nem lett igaza. Stoflert később saját könyvei ütötték agyon, amikor dolgozószobájában összedőlt a könyvespolc. Elég ironikus. A közkedvelt Nostradamus szerint akkor lesz vége a világnak, amikor húsvét Márk napjára, úrnapja pedig János napra esik – vagyis 1666-ban, 1737-ben, 1886-ban, 1939-ben, 1943-ban is világvége volt, csak nem vették észre (és eszerint világvége várható 2038-ban és 2190-ben is). Charles Taze Russell, a Jehova Tanúinak egyike 1874-et  jósolta meg világvégének. Szerinte ebben az évben történt volna meg Jézus eljövetele, és ez végzett volna az emberiséggel. A jehovák 1914-re és 1975-re is időzítettek egy világvégét. Egyik sem vált be, ahogy azt észrevettük.

A 2012-es világvégét előrevetítő jóslatok azért megrázóak, mert most élünk ennek jelenében. Sokan elhiszik ezeket az elméleteket, hiszen cáfolni nem tudják. A legtöbb teória a 2012-es téli napforduló napjaiban megtörténő pusztulást vetíti előre. Ennek a jóslatnak az alapja egyrészt az, hogy eddig tart az ókor legpontosabbjának számító maja naptár. Emellett két tudományos tény támasztja alá a 2012-es pusztulást. Az egyik, hogy a Föld mágneses mezője folyamatosan gyengül, a másik, hogy a NASA 2012-ben nagyon erős naptevékenységet jelez előre. Ez utóbbi jelenség több millió atombomba erejével fog felérni, ez vezet majd ahhoz, hogy az északi pólus a déli pólus helyére vándorol, szökőárakat, földrengéseket, mágneses viharokat előidézve; de eltűnne az ózonréteg is, így a földfelszínig jutnának az űrbeli káros sugarak. Mindkét megközelítés azonban sántít egy kissé. A maja naptár csak 365 napos évvel dolgozott, figyelmen kívül hagyva a szökőéveket és az így felgyülemlett napokat. Ha ezeket is számba vették volna, akkor nem 2012-ben, hanem már hosszú hónapokkal ezelőtt ki kellett volna halnia az emberiségnek. A másik elméletet kissé megingatja, hogy pólusváltás már volt (780.000 évvel ezelőtt), ám korántsem járt katasztrófával, hiszen nem napok, hónapok alatt ment végbe, hanem évezredek alatt. A mágneses napkitörést a NASA is igazolta, de korántsem tartják valószínűnek ennek pusztító erősségét, maximum a mobiltelefon-hálózatok működésében és műholdas tévétársaságok számára okoz majd zavart.

Vészjósló következményekkel járna a Nibiru nevű bolygó felbukkanása, amely 2012-ben kerül a Föld közelébe, és ha nem is ütközik neki, de gravitációja miatt a Föld polaritást vált, s az is lehet, hogy megáll a forgásban néhány napra, vagy akár hetekre. Hatásai között földrengések, cunamik szerepelnek, de akár a következő jégkorszak eljövetelét is előidézheti.

Klímakutatók szerint 2040-ra fog a sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni, és ez okozza majd ez emberiség végét.

Láthatjuk, hogy sokan sokfélét jósoltak már a világvégével kapcsolatban – eredménytelenül. Akár a vallás, az asztrológia vagy a tudomány felől közelítünk a kérdéshez, mindig felmerül annak gyanúja, hogy nem elég megalapozott a feltételezés. Mivel megcáfolni azonban nem tudjuk, nem tehetünk mást, mint kivárjuk az adott dátumot. Aztán lehet, hogy valakinek egyszercsak igaza lesz. De ennek kapcsán azért felmerül a kérdés, hogy miért keresi az emberiség szüntelenül a választ arra a kérdésre, hogy mikor lesz vége mindennek? Miért nem tud boldog tudatlanságban élni? Talán jobb, ha tudjuk a vég időpontját, mégsem tudunk ellene semmit sem tenni? Hát, ki tudja. Várjunk. Aztán egyszer majd vége lesz. Vagy nem.

Szólj hozzá!

Címkék: apokalipszis világvége 2012 özönvíz meteor nostradamus jégpáncél természeti katasztrófa

Napkollektor gyártása házilag, sörösdobozokból

2012.03.22. 14:38 clervance

Ha szeretnél egy házi napkollektort, de ösztöndíjadat - fizetésedet inkább sörre költöd, mintsem hogy napkollektorra gyűjts, a fenti videó neked szól! Lépésről lépésre végigkövetheted a sörösdoboz-kollektor építését. Az előállítási költségek alacsonyak, a beruházás pedig gyorsan megtérül. Vágj bele!

Szólj hozzá!

Címkék: videó csináld magad környezetvédelem globális felmelegedés útmutató klímaváltozás napkollektor home made sörösdoboz ökofalu sörkollektor életstratégia