Előrelátó

Az ELTE 012 júniusában végző, szerkesztői ismeretek minoros diákjainak projektblogja.

Friss topikok

Címkék

2012 (2) 21. század (5) age of uncertainty (1) almási miklós (1) alternatíva (2) animáció (1) apokalipszis (2) armageddon (1) átvett írás (1) becsapódás (1) beköszönő (1) beszámoló (1) bevándorlás (1) bizonytalanság kora (1) biztonság (1) budapest (1) carrington (1) carrington esemény (1) charles a. kupchan (1) cselekvési terv (3) csillagvizsgáló (1) csináld magad (3) cukor (1) cukorbetegség (1) digiális oktatás (1) digitális tananyag (1) dizájnbútor (1) döntéselmélet (1) édesítőszer (1) élelmiszer (1) életstratégia (3) elhízás (1) élj kis lábon (1) előrelátó (3) előrelátó blog (2) elte (2) eötvös collegium (1) eötvös konferencia (1) esettanulmányok (1) esküvő (1) európa (1) európai unió (1) e learning (1) e számok (1) fenntarthatóság (1) földönkívüli (1) galgahévíz (1) geomágneses vihar (1) globális felmelegedés (3) globális tendencia (1) globalizáció (1) google (1) gumicukor (1) günter pauli (1) hankiss elemér (1) hibrid autó (1) home made (2) IBM (1) illat (1) impresszum (1) innováció (1) iroda (1) irónia (3) jégpáncél (1) jövő (5) jövőkutatás (2) kalkulátor (1) karikatúra (1) kék gazdaság (1) kisbolygó (1) klímahisztéria (1) klímaváltozás (3) könyvajánló (4) környezeti változások (2) környezetvédelem (9) korszellem (2) korszellemvadászat (1) közlekedés (3) kutatás (2) len (1) maklári tamás (1) meteor (1) mire figyelsz (4) napkitörés (1) napkollektor (1) nasa (1) nat (1) nemzeti alaptanterv (1) nostradamus (1) no ones world (1) ökofalu (2) ökoház (2) ökolábnyom (1) ökológiai lábnyom (1) ökoszeminárium (1) ökotudatos (1) otthon (1) özönvíz (1) papírbútor (1) parfüm (1) piaget (1) polaris (1) politika (2) programajánló (1) racionális döntés (1) seti (1) seti@home (1) sörkollektor (1) sörösdoboz (1) stratégia (1) szerzők (1) szkepticimus (3) táplálkozás (1) társadalmi változások (4) társadalomtudomány (2) technika (1) technikai változások (4) terbe jános (1) természeti katasztrófa (4) the blue economy (1) tóth gábor (1) tudomány (6) tudományos ismeretterjesztés (1) űrkutatás (1) útmutató (1) van e élet (1) vezető nélküli autó (1) videó (6) világűr (1) világvége (4) xxi. század (2) Címkefelhő

A SETI@home program

2012.05.04. 07:46 Fárosz hajtója

 

„Nem hinni akarom, hanem tudni.” – mondta Carl Sagan amerikai csillagász, majd elindította a SETI-programot (Search for Extraterrestrial Intelligence – Földönkívüli Intelligencia Utáni Kutatás). Kis túlzással ennyi kellett csak a program beindításához, mely az űrkutatás egy olyan területe, melynek célja a Földön kívüli intelligens élet észlelése.

A kutatás kezdetének pontos időpontja azonban nem Sagan kijelentéséhez, hanem 1959. szeptember 19-hez köthető. Ekkor jelent meg a Nature magazinban az első SETI-vel foglalkozó cikk; az azóta eltelt több mint 50 évben azonban nem sikerült a programnak a csillagászat „főáramába” kerülnie. Legfőbb oka ennek az, hogy a tudományág művelése egyelőre semmilyen egyértelmű, megismételhető eredménnyel nem járt.

A földönkívüliek létének lehetősége és a SETI gondolata egyébként a kopernikuszi világképpel jelent meg: ekkor még nyilvánvalónak gondolták, hogy a Naprendszer minden bolygója a Földhöz hasonlóan lakott. Később, mikor kiderült, hogy ez lehetetlen, a földönkívüliek lehetséges élőhelyei egyre távolabb kerültek. A 20. századra a csillagászati műszerek fejlődésével és a földön kívüli élet felfedezésének elmaradásával általános pesszimizmus uralkodott el. Ezt legjobban a Fermi-paradoxon fejezi ki: eszerint a Világegyetemben máshol is meg kellett jelennie az életnek és a fejlett technológiájú civilizációknak, azonban mi, emberek ebből semmit sem látunk, tehát ilyenek nem is léteznek. Mióta a NASA 1984-ben befejezte a program finanszírozását, pillanatnyilag csak magán- és egyetemi finanszírozású SETI-programok folynak. A közeljövőben, az exobolygók felfedezésének tömegessé válásával sokkal alaposabb ismeretanyag fog rendelkezésünkre állni a földön kívüli élet lehetőségeiről.

De mit keressünk, ha az intelligens élet nyomait akarjuk megtalálni? Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert nem tudjuk, hogy akiket keresünk milyenek, hogyan kommunikálnak egymással, keresik-e társaikat a világegyetemben. A SETI-program kiötlői úgy gondolták, hogy a legkézenfekvőbb a rádióhullámokkal való kommunikáció, mert technikailag annyira egyszerűen kivitelezhető, hogy valószínűleg minden miénkhez hasonló kultúra ismeri. A rádióhullámok vizsgálatát viszont szűkítenünk kell, mert több milliárd csatornán érkezhetnek az adatok. Ennyi adatra figyelni lehetetlen feladat, a keresést bizonyos szempontok szerint tovább kell szűkíteni. A szakemberek, megvizsgálva a szóba jöhető rádióhullám-tartományokat, arra a megállapításra jutottak, hogy ezen a tartományon belül ott kell a vizsgálatokat megkezdeni, ahol az űr „halkabb”, azaz az esetleges jeleket messzebbről meghalljuk, kevesebb a zavaró tényező.

A kutatók a további szűkítés során abból indultak ki, hogy a víz jelenti az élet alapját az idegenek világában is, ezért azon a frekvencián kell a jeleket fogadni és továbbítani, ahol a hidrogén (H) és egy ion, a hidroxil-ion (OH-) vonala van, ugyanis ezek az anyagok csak egy bizonyos frekvenciatartományban sugároznak.

A végső szűkítés után is több tízmillió csatorna vizsgálata válik szükségessé. A kutatásnak a Puerto Rico-i Arecibo város melletti teleszkóp ad helyet. A napi szinten rögzített 35 GB adatot a rögzítés után mágnesszalagon szállítják a SETI központjába. Ott készülnek az adatcsomagok, amiket szétküldenek a világ minden tájára. Tekintettel arra, hogy óriási mennyiségű adatot kell feldolgozni, az így előállt csomagokat a SETI@home önkénteseknek osztja ki a rendszer. Egy csomagot három kliens kap meg, így ellenőrizhető az eredmény hitelessége. A már feldolgozott csomagokat a program törli, és a helyükbe újakat készít.

A korábbi SETI-projektek a teleszkóp közelében elhelyezett, speciális célra készült szuperszámítógépeket használták, melyek az adatelemzés nagyját elvégezték. 1995-ben David Gedye indítványozta, hogy egy, az internetre csatlakozó számítógépekből alkotott virtuális szuperszámítógépet hozzanak létre a rádiós SETI számára, ebből kiindulva hozta létre a SETI@home projektet is. Így a SETI@home 1999. május 13-án elindulhatott, és két és fél év alatt hárommillió egymással versengő felhasználót gyűjtött.

A SETI@home tehát egy tudományos kísérlet és egy nagy, globális közösség is egyben, mely több millió, az internetre kapcsolt számítógép kapacitását hasznosítja a földönkívüli intelligencia kutatásában. A részvételhez mindössze egy programot kell futtatni a számítógépen, amely letölti és elemzi az arecibói rádiótávcső által rögzített adatokat. Regisztrálni és a kliensprogramot letölteni az alábbi linken keresztül tudunk: http://setiathome.berkeley.edu/

Regisztrált felhasználóként és a program résztvevőjeként érdekes adatokat tudhatunk meg SETI-s aktivitásunkról, csatlakozhatunk hazai és nemzetközi kutatócsapatokhoz. A feldolgozott adatmennyiség elemzése mellett megnézhetjük, hogy miként állnak azok, akik velünk egy napon kezdték a SETI-kutatást, tájékozódhatunk a csapatban elfoglalt helyezésünkről, sőt falra akasztható SETI@home oklevelet is nyomtathatunk magunknak. A különböző témák szerint rendeződő fórumokon pedig a felhasználókkal oszthatjuk meg tapasztalatainkat és tehetjük fel kérdéseinket a programmal kapcsolatban. Az esély csekély, de mégis izgalmas: lehet, hogy pont a te számítógéped fogja felfedezni egy Földön túli civilizáció halk moraját?

Kapcsolódó linkek:

1) A SETI@Hungary csapat már nem frissülő oldala, ahol számos érdekességet megtudhatunk a kutatással kapcsolatban: http://seti.index.hu/index.html

2) A SETI@home program tudományos háttere: http://seti.index.hu/tudhatter.html

3) Terjeszkedik a SETI@home: http://index.hu/tech/net/setiuj/

4) Kezdődik a földönkívüli-vadászat: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030314kezdodik.html

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás tudomány nasa seti világűr földönkívüli seti@home van e élet

A bejegyzés trackback címe:

https://elorelato.blog.hu/api/trackback/id/tr934485700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása