Előrelátó

Az ELTE 012 júniusában végző, szerkesztői ismeretek minoros diákjainak projektblogja.

Friss topikok

Címkék

2012 (2) 21. század (5) age of uncertainty (1) almási miklós (1) alternatíva (2) animáció (1) apokalipszis (2) armageddon (1) átvett írás (1) becsapódás (1) beköszönő (1) beszámoló (1) bevándorlás (1) bizonytalanság kora (1) biztonság (1) budapest (1) carrington (1) carrington esemény (1) charles a. kupchan (1) cselekvési terv (3) csillagvizsgáló (1) csináld magad (3) cukor (1) cukorbetegség (1) digiális oktatás (1) digitális tananyag (1) dizájnbútor (1) döntéselmélet (1) édesítőszer (1) élelmiszer (1) életstratégia (3) elhízás (1) élj kis lábon (1) előrelátó (3) előrelátó blog (2) elte (2) eötvös collegium (1) eötvös konferencia (1) esettanulmányok (1) esküvő (1) európa (1) európai unió (1) e learning (1) e számok (1) fenntarthatóság (1) földönkívüli (1) galgahévíz (1) geomágneses vihar (1) globális felmelegedés (3) globális tendencia (1) globalizáció (1) google (1) gumicukor (1) günter pauli (1) hankiss elemér (1) hibrid autó (1) home made (2) IBM (1) illat (1) impresszum (1) innováció (1) iroda (1) irónia (3) jégpáncél (1) jövő (5) jövőkutatás (2) kalkulátor (1) karikatúra (1) kék gazdaság (1) kisbolygó (1) klímahisztéria (1) klímaváltozás (3) könyvajánló (4) környezeti változások (2) környezetvédelem (9) korszellem (2) korszellemvadászat (1) közlekedés (3) kutatás (2) len (1) maklári tamás (1) meteor (1) mire figyelsz (4) napkitörés (1) napkollektor (1) nasa (1) nat (1) nemzeti alaptanterv (1) nostradamus (1) no ones world (1) ökofalu (2) ökoház (2) ökolábnyom (1) ökológiai lábnyom (1) ökoszeminárium (1) ökotudatos (1) otthon (1) özönvíz (1) papírbútor (1) parfüm (1) piaget (1) polaris (1) politika (2) programajánló (1) racionális döntés (1) seti (1) seti@home (1) sörkollektor (1) sörösdoboz (1) stratégia (1) szerzők (1) szkepticimus (3) táplálkozás (1) társadalmi változások (4) társadalomtudomány (2) technika (1) technikai változások (4) terbe jános (1) természeti katasztrófa (4) the blue economy (1) tóth gábor (1) tudomány (6) tudományos ismeretterjesztés (1) űrkutatás (1) útmutató (1) van e élet (1) vezető nélküli autó (1) videó (6) világűr (1) világvége (4) xxi. század (2) Címkefelhő

Sose halunk meg (?)

2012.03.26. 02:15 clervance

Már lett volna alkalmunk kihalni. Legalábbis a jóslatok szerint. Ezidáig mégsem jött el a világvége. Eljön egyáltalán valaha?

A legtöbb jóslat szerint valamilyen természeti katasztrófa következtében lesz vége a világnak, legalábbis a Földnek; legyen az özönvíz, vagy épp egy üstökös becsapódása. Sokan jósoltak már csúfos véget az emberi fajnak, többek közt a maják, Nostradamus, vagy épp a jehovák. A legfrissebb időpont az emberiség elpusztulására 2012. A világvége-elméletek azonban nem most jöttek divatba, már számos tudós, asztrológus gondolta azt, hogy ütött az utolsó óránk. Például 1186-ra Toledói János asztrológus vízözönt jósolt; világszerte pánik tört ki, de a vízözön nem érkezett meg. Ugyanezt jövendölte a tübingeni Johann Stofler 1524 februárjára – ám ez a február épp rendkívüli szárazságával tűnt ki. Erre Stofler módosította jóslatát: a vízözönt 1525. július 15-re halasztotta, de megint nem lett igaza. Stoflert később saját könyvei ütötték agyon, amikor dolgozószobájában összedőlt a könyvespolc. Elég ironikus. A közkedvelt Nostradamus szerint akkor lesz vége a világnak, amikor húsvét Márk napjára, úrnapja pedig János napra esik – vagyis 1666-ban, 1737-ben, 1886-ban, 1939-ben, 1943-ban is világvége volt, csak nem vették észre (és eszerint világvége várható 2038-ban és 2190-ben is). Charles Taze Russell, a Jehova Tanúinak egyike 1874-et  jósolta meg világvégének. Szerinte ebben az évben történt volna meg Jézus eljövetele, és ez végzett volna az emberiséggel. A jehovák 1914-re és 1975-re is időzítettek egy világvégét. Egyik sem vált be, ahogy azt észrevettük.

A 2012-es világvégét előrevetítő jóslatok azért megrázóak, mert most élünk ennek jelenében. Sokan elhiszik ezeket az elméleteket, hiszen cáfolni nem tudják. A legtöbb teória a 2012-es téli napforduló napjaiban megtörténő pusztulást vetíti előre. Ennek a jóslatnak az alapja egyrészt az, hogy eddig tart az ókor legpontosabbjának számító maja naptár. Emellett két tudományos tény támasztja alá a 2012-es pusztulást. Az egyik, hogy a Föld mágneses mezője folyamatosan gyengül, a másik, hogy a NASA 2012-ben nagyon erős naptevékenységet jelez előre. Ez utóbbi jelenség több millió atombomba erejével fog felérni, ez vezet majd ahhoz, hogy az északi pólus a déli pólus helyére vándorol, szökőárakat, földrengéseket, mágneses viharokat előidézve; de eltűnne az ózonréteg is, így a földfelszínig jutnának az űrbeli káros sugarak. Mindkét megközelítés azonban sántít egy kissé. A maja naptár csak 365 napos évvel dolgozott, figyelmen kívül hagyva a szökőéveket és az így felgyülemlett napokat. Ha ezeket is számba vették volna, akkor nem 2012-ben, hanem már hosszú hónapokkal ezelőtt ki kellett volna halnia az emberiségnek. A másik elméletet kissé megingatja, hogy pólusváltás már volt (780.000 évvel ezelőtt), ám korántsem járt katasztrófával, hiszen nem napok, hónapok alatt ment végbe, hanem évezredek alatt. A mágneses napkitörést a NASA is igazolta, de korántsem tartják valószínűnek ennek pusztító erősségét, maximum a mobiltelefon-hálózatok működésében és műholdas tévétársaságok számára okoz majd zavart.

Vészjósló következményekkel járna a Nibiru nevű bolygó felbukkanása, amely 2012-ben kerül a Föld közelébe, és ha nem is ütközik neki, de gravitációja miatt a Föld polaritást vált, s az is lehet, hogy megáll a forgásban néhány napra, vagy akár hetekre. Hatásai között földrengések, cunamik szerepelnek, de akár a következő jégkorszak eljövetelét is előidézheti.

Klímakutatók szerint 2040-ra fog a sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni, és ez okozza majd ez emberiség végét.

Láthatjuk, hogy sokan sokfélét jósoltak már a világvégével kapcsolatban – eredménytelenül. Akár a vallás, az asztrológia vagy a tudomány felől közelítünk a kérdéshez, mindig felmerül annak gyanúja, hogy nem elég megalapozott a feltételezés. Mivel megcáfolni azonban nem tudjuk, nem tehetünk mást, mint kivárjuk az adott dátumot. Aztán lehet, hogy valakinek egyszercsak igaza lesz. De ennek kapcsán azért felmerül a kérdés, hogy miért keresi az emberiség szüntelenül a választ arra a kérdésre, hogy mikor lesz vége mindennek? Miért nem tud boldog tudatlanságban élni? Talán jobb, ha tudjuk a vég időpontját, mégsem tudunk ellene semmit sem tenni? Hát, ki tudja. Várjunk. Aztán egyszer majd vége lesz. Vagy nem.

Szólj hozzá!

Címkék: apokalipszis világvége 2012 özönvíz meteor nostradamus jégpáncél természeti katasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://elorelato.blog.hu/api/trackback/id/tr784338797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása