Előrelátó

Az ELTE 012 júniusában végző, szerkesztői ismeretek minoros diákjainak projektblogja.

Friss topikok

Címkék

2012 (2) 21. század (5) age of uncertainty (1) almási miklós (1) alternatíva (2) animáció (1) apokalipszis (2) armageddon (1) átvett írás (1) becsapódás (1) beköszönő (1) beszámoló (1) bevándorlás (1) bizonytalanság kora (1) biztonság (1) budapest (1) carrington (1) carrington esemény (1) charles a. kupchan (1) cselekvési terv (3) csillagvizsgáló (1) csináld magad (3) cukor (1) cukorbetegség (1) digiális oktatás (1) digitális tananyag (1) dizájnbútor (1) döntéselmélet (1) édesítőszer (1) élelmiszer (1) életstratégia (3) elhízás (1) élj kis lábon (1) előrelátó (3) előrelátó blog (2) elte (2) eötvös collegium (1) eötvös konferencia (1) esettanulmányok (1) esküvő (1) európa (1) európai unió (1) e learning (1) e számok (1) fenntarthatóság (1) földönkívüli (1) galgahévíz (1) geomágneses vihar (1) globális felmelegedés (3) globális tendencia (1) globalizáció (1) google (1) gumicukor (1) günter pauli (1) hankiss elemér (1) hibrid autó (1) home made (2) IBM (1) illat (1) impresszum (1) innováció (1) iroda (1) irónia (3) jégpáncél (1) jövő (5) jövőkutatás (2) kalkulátor (1) karikatúra (1) kék gazdaság (1) kisbolygó (1) klímahisztéria (1) klímaváltozás (3) könyvajánló (4) környezeti változások (2) környezetvédelem (9) korszellem (2) korszellemvadászat (1) közlekedés (3) kutatás (2) len (1) maklári tamás (1) meteor (1) mire figyelsz (4) napkitörés (1) napkollektor (1) nasa (1) nat (1) nemzeti alaptanterv (1) nostradamus (1) no ones world (1) ökofalu (2) ökoház (2) ökolábnyom (1) ökológiai lábnyom (1) ökoszeminárium (1) ökotudatos (1) otthon (1) özönvíz (1) papírbútor (1) parfüm (1) piaget (1) polaris (1) politika (2) programajánló (1) racionális döntés (1) seti (1) seti@home (1) sörkollektor (1) sörösdoboz (1) stratégia (1) szerzők (1) szkepticimus (3) táplálkozás (1) társadalmi változások (4) társadalomtudomány (2) technika (1) technikai változások (4) terbe jános (1) természeti katasztrófa (4) the blue economy (1) tóth gábor (1) tudomány (6) tudományos ismeretterjesztés (1) űrkutatás (1) útmutató (1) van e élet (1) vezető nélküli autó (1) videó (6) világűr (1) világvége (4) xxi. század (2) Címkefelhő

Az X190-es esemény

2012.04.03. 18:44 Fárosz hajtója

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre többet hallunk arról, hogy fokozódó naptevékenységnek, erős napkitöréseknek lehetünk idén részesei. A tudósok szerint a Nap éppen most lép be egy igencsak intenzív működésű kétéves szakaszba, mely hemzsegni fog az erős kitörésektől – írja a Daily Mail.

Az átlagember mégis hajlamos elintézni mindezt azzal, hogy napkitörések az elmúlt évtizedek vagy évszázadok során is történtek, s ezeket az emberiség könnyedén átvészelte: most sem lesz tehát ez másképp, aggodalomra semmi ok.

Ez akár igaz is lehetne, de árnyalja a képet, hogy a valaha feljegyzett legintenzívebb geomágneses vihar (1859-ben) egy olyan technikai fejlettségű emberi társadalmat érintett, amely sem mobiltelefonnal, sem elektromos háztartási gépekkel nem rendelkezett, ezért a napkitörés szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra. Az első napkitörést – mely mostanáig a legnagyobb volt – a XIX. század közepén figyelte meg Richard Christopher Carrington (1826–1875) angol csillagász. Az ő nyomán hívjuk ezt a jelenséget Carrington-eseménynek.

Carrington éppen a napfoltok rajzolásával volt elfoglalva, mikor az egyik foltcsoportban két fényes foltot pillantott meg. Ezek annyira fényesek voltak, hogy arra gondolt, kilyukadt az árnyékoló ernyő, és közvetlen napfény jutott a kivetítő ernyőre, de a távcső mozgatásával meggyőződött arról, hogy a jelenség valóban a Nap felszínén van. A foltok fényessége gyorsan növekedett, de egy-két perc múlva a jelenség már elhalványult. A „különös jelenséget” leírva Carrington azt is megemlítette, hogy utána kb. fél napra sarki fény volt megfigyelhető.

Carrington akkor még nem tudhatta, később azonban a sarkok közelében vett jégminták elváltozásai alapján kiderült, hogy ez volt az elmúlt 500 év legnagyobb kitörése, mely becslések szerint körülbelül százkilencvenszer erősebb volt, mint a már önmagában is extrémnek számító skála X-fokozatának alsó határa.

A Napban zajló folyamatok alapjaiban határozzák meg bolygónk létezését. A napfoltok ciklikus változásai pedig akár komoly következményekkel is járhatnak a civilizációra nézve. Az elmúlt évtized relatív nyugalma után most újra fokozódik a napfolttevékenység, amely 2013 májusában éri el a csúcsát. Lehetséges következményeire egyelőre nem vagyunk megfelelően felkészülve.

Milyen rövid-, és hosszú távú következményei lennének, ha ma telibe találná a Földet egy X-osztályú napkitörés? Erre válaszol Nagy Gergely remek cikke az idokep.hu-n, mely egyrészt utópia, másrészt tudományos tényekkel alátámasztott levezetése az ún. X190-nek nevezett eseménynek.

Szólj hozzá!

Címkék: természeti katasztrófa napkitörés carrington társadalmi változások geomágneses vihar carrington esemény

A bejegyzés trackback címe:

https://elorelato.blog.hu/api/trackback/id/tr784361706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.