Előrelátó

Az ELTE 012 júniusában végző, szerkesztői ismeretek minoros diákjainak projektblogja.

Friss topikok

Címkék

2012 (2) 21. század (5) age of uncertainty (1) almási miklós (1) alternatíva (2) animáció (1) apokalipszis (2) armageddon (1) átvett írás (1) becsapódás (1) beköszönő (1) beszámoló (1) bevándorlás (1) bizonytalanság kora (1) biztonság (1) budapest (1) carrington (1) carrington esemény (1) charles a. kupchan (1) cselekvési terv (3) csillagvizsgáló (1) csináld magad (3) cukor (1) cukorbetegség (1) digiális oktatás (1) digitális tananyag (1) dizájnbútor (1) döntéselmélet (1) édesítőszer (1) élelmiszer (1) életstratégia (3) elhízás (1) élj kis lábon (1) előrelátó (3) előrelátó blog (2) elte (2) eötvös collegium (1) eötvös konferencia (1) esettanulmányok (1) esküvő (1) európa (1) európai unió (1) e learning (1) e számok (1) fenntarthatóság (1) földönkívüli (1) galgahévíz (1) geomágneses vihar (1) globális felmelegedés (3) globális tendencia (1) globalizáció (1) google (1) gumicukor (1) günter pauli (1) hankiss elemér (1) hibrid autó (1) home made (2) IBM (1) illat (1) impresszum (1) innováció (1) iroda (1) irónia (3) jégpáncél (1) jövő (5) jövőkutatás (2) kalkulátor (1) karikatúra (1) kék gazdaság (1) kisbolygó (1) klímahisztéria (1) klímaváltozás (3) könyvajánló (4) környezeti változások (2) környezetvédelem (9) korszellem (2) korszellemvadászat (1) közlekedés (3) kutatás (2) len (1) maklári tamás (1) meteor (1) mire figyelsz (4) napkitörés (1) napkollektor (1) nasa (1) nat (1) nemzeti alaptanterv (1) nostradamus (1) no ones world (1) ökofalu (2) ökoház (2) ökolábnyom (1) ökológiai lábnyom (1) ökoszeminárium (1) ökotudatos (1) otthon (1) özönvíz (1) papírbútor (1) parfüm (1) piaget (1) polaris (1) politika (2) programajánló (1) racionális döntés (1) seti (1) seti@home (1) sörkollektor (1) sörösdoboz (1) stratégia (1) szerzők (1) szkepticimus (3) táplálkozás (1) társadalmi változások (4) társadalomtudomány (2) technika (1) technikai változások (4) terbe jános (1) természeti katasztrófa (4) the blue economy (1) tóth gábor (1) tudomány (6) tudományos ismeretterjesztés (1) űrkutatás (1) útmutató (1) van e élet (1) vezető nélküli autó (1) videó (6) világűr (1) világvége (4) xxi. század (2) Címkefelhő

Zöld esküvő – boldogító igen öko módra

2012.05.08. 09:00 clervance

A zöld gondolkodás elterjedésével az ökológiai módszerek egyre nagyobb teret nyernek, és nem csupán a mindennapi használat területén, de különleges alkalmakkor is. Így fonódott össze az esküvő is a zöld fogalmával. 
Azok a párok, akik a környezetvédelem és energiatakarékosság jegyében szervezik meg esküvőjüket, másfajta szervezéssel találkoznak a nagy nap előkészítése során, mint nem zöld sorstársaik. Akik öko módra mondják ki egymás számára a boldogító igent, többnyire valamilyen természeti közeget választanak az esküvő helyszínéül, mint például parkot, udvart vagy mezős területet.
Azok a személyek, akik a zöld esküvő mellett döntenek, a való életben is a környezetkímélő életforma támogatói: vegetáriánusok, kerékpárral közlekednek és szelektíven gyűjtik a hulladékot. Az esküvői menüsor kialakításánál is szem előtt tartják, hogy az ételek a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazzák. A dekorációként szolgáló növények között gyakrabban találunk cserepes virágot, mint vágottat, nem úgy, mint a hagyományos esküvők esetében. A megvilágításnál az elektromos izzók helyett gyakrabban alkalmazzák a gyertyákat és mécseseket, melyek nemcsak energiatakarékosak, hanem hangulatosabbá is teszik az esküvői atmoszférát.
Egy "zöld" menyasszony nagy valószínűséggel a kenderből készült esküvői ruha mellett fog dönteni, ugyanis a kender természetes anyag, a gyapottal ellentétben vegyszerek nélkül is megél, és a legtöbb tápanyagot visszahelyezi a talajba. Az esküvői meghívókat és menükártyákat újrahasznosított papírból készítik, lehetőség szerint saját kézírással és nem nyomdai megmunkálással. A tűzijátékok helyett az esküvő fényét egy természetbarát cselekedettel növelik: fát ültetnek. Ezzel mind egymás iránti, mind a természettel szembeni hűségüket kifejezik és egyúttal a házzaságkötés romantikus részét képezi, ugyanis a párok évről évre visszatérhetnek a helyszínre (pl. házassági évfordulón) és megszemlélhetik, hogy az elültetett „szerelemfájuk“ mennyit nőtt és fejlődött a nagy nap óta.
Képzeljük el, hogy egy 50 éves házassági évfordulón az unokákkal közösen ennek a  fa árnyékában ülve idézik fel a régi szép emlékeket. Mennyire más ez a boldogság és milyen jó érzés így visszaemlékezni. Továbbra is az ökotudatos gondolkodás jegyében: autó helyett gyalogolhatunk, főleg falun, de ahol lehetőség van rá a fiatal pár bérelhet hintót a nagy alkalomra. Lehetőség szerint a rendezvény helyszínei közel legyenek egymáshoz. Az ünnepség után egyre több fiatal pár dönt a biciklis nászút mellett, jövedelemtől függően választva természetközeli helyek látogatását, akár európai országok vonatkozásában, de Magyarországon maradva is számtalan páratlan lehetőséget találni, melyek  felfedezésére így kiváló alkalom nyílik! 

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés csináld magad esküvő környezetvédelem alternatíva cselekvési terv ökotudatos

A bejegyzés trackback címe:

https://elorelato.blog.hu/api/trackback/id/tr424491547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása